Fibromiyalji, yaygın kas iskelet sistemi ağrısı ile karakterize bir hastalıktır. Fibromiyalji de ağrıdan başka semptomların da görülür.
Bu semptomlar; yorgunluk, uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete, bilişsel bozukluklar, baş ağrıları, bel ağrıları, spastik kolon benzeri semptomlar, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, sistemik lupus ve osteoartrittir. FM, eşliğindeki pek çok semptomla birlikte yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen ve günlük aktiviteyi sınırlayan bir hastalıktır.
FM tanısı almış bireylerin vücut kompozisyonlarının değerlendirildiği bir çalışmada ise FM tanısı alan bireylerin vücut yağ yüzdelerinin sağlıklı kadınların referans vücut yağ yüzdeleriyle karşılaştırıldığında önemli düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir .
Ayrıca hastalara FM tanısının genellikle 40-50’li yaşlarda konulduğu düşünüldüğünde bireylerin pre-menopozal dönemde olduğu sonucuna varılabilir. Dolayısıyla bireylerin bu dönemde vücut kompozisyonlarına bakıldığında vücut yağ dokusunda ve özellikle abdominal yağ dokusunda artış olduğu, östrojen seviyesinde ve fiziksel aktivitede azalma olur.
- Antioksidanlar açısından zengin ve B12 vitamini gibi yeterli miktarda besin sağlayan diyetler, semptomların azalmasına yardımcı olabilir.
Dengeli bir diyet şunları içermelidir:
- taze meyve ve sebzeler
- tahıllar
- sağlıklı yağlar
- az yağlı süt
- tavuk
- veya balık gibi yağsız protein
- Aşırı miktarda doymuş yağ ve işlenmiş veya kızartılmış herhangi bir şey dahil olmak üzere, sağlığınızı olumsuz etkileme olasılığı daha yüksek olan besin değeri düşük gıdalardan kaçınmaya çalışın.
- Ayrıca diyetinizdeki tuz ve şeker miktarını sınırlayın.
Karbonhidratların emilimini yavaşlatmak için onları protein veya yağlarla birleştirin. Lif oranı yüksek ve ilave şeker oranı düşük taze, bütün gıdaları seçin , örneğin:
- tohumlar
- badem gibi fındık ve
- Brokoli
- Fasulyeler
- soya peyniri
- yulaf ezmesi
- koyu yapraklı yeşillikler
- avokado
Fibromiyalji ve Kafein İlişkisi
- Bu etkiler nedeniyle, fibromiyalji hastaları aldıkları kafein miktarından kaçınmaya veya sınırlamaya çalışmalıdır. Kafein sadece kahvede de bulunmaz. Ayrıca birçok çay, gazlı içecekler, çikolata, enerji içecekleri, takviyeler, reçetesiz satılan diyet hapları ve Excedrin gibi diğer ilaçlarda bulunur.
- Kafein alırsanız, sadece günün erken saatlerinde ve küçük dozlarda alın.