HAREKET ET

Artan sanayileşme ve teknoloji, olumlu yönlerinin dışında birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Bu sorunlardan biri hareketsizlik. Sürekli masa başındayız. Okulda, işte, arkadaşlarımızla bir plan yaptığımızda, hemen hemen her yerde. Türkiye’deki insanların %71.9’u hareketsiz yaşıyor. Bu ciddi bir oran. Bu kadar önemli olan hareketin vücudumuza ne gibi faydaları var? Öncelikle spor ve hareket (fiziksel aktivite) kavramlarını bilmemiş gerekiyor. Spor; insanların ferdi veya toplu olarak fiziki, ruhi ve düşünme kabiliyetini kendine ve bir rakibine karşı, önceden belirlenmiş bir düzen içinde başarı kazanmaya yönelik ve mücadele heyecanını yaşamak için yaptığı beden hareketlerinin bütününe verilen genel isim. Futbol, hentbol, voleybol, binicilik, kayak, avcılık, denizcilik, güreş, atletizm, basketbol gibi branşlar sporun çeşitli kollarıdır. Fiziksel aktivite; yürüme, koşma, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelme-kalkma, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları, dans, egzersiz, oyun ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilirler. Egzersiz ise; düzenli ve tekrarlı vücut hareketlerini içeren fiziksel aktivitelerdir. 

Peki vücudumuza faydası nedir? Kas kuvvetinin korunması ve arttırılması, vücut düzgünlüğünün ve postürün korunması, yorgunluğun azaltılması, kalbin ritmi düzenlenir, kalbi güçlendirerek kalbe olan kan akışını arttırır ve kalp krizi ge­çirme riskini azaltır, solunum kapasitesinde artış meydana gelir, sağlıklı kas, kemik ve eklem yapısı üzerine olumlu etkileri nedeniyle vücut düzgünlüğü ve farkındalığını geliştirerek bedeni ile barışık, özgü­venli bireyler yaratır, olumlu düşünebilme ve stresle başa çıkabilme yeteneğini geliştirir, kendini iyi hissetme ve mutluluk oluşturur. 

Hareketli olabilmek için spor salonuna yazılmanıza gerek yok. İşten dönerken yapacağınız 30-45 dakikalık yürüyüşler, ineceğiniz duraktan bir iki durak önce inmeniz, masa başında çalışıyorsanız bir saat arayla on beş dakika yürümeniz, asansör yerine merdiven kullanmanız bile hiç hareketsiz yaşamaktan iyidir.