Menopoz Dönemi

MENOPOZ

Menopoz, kadınlarda doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu bir dönemdir. Sağlıklı bir kadının yaşamının doğal bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Çoğu kadında bu dönemde kilo aldığından yakınır. Bunun sebeplerinden biri östrojen hormonunun azalmasıdır. Tabi bu fizyolojik durumun dışında kişinin beslenme alışkanlığı da bu duruma sebebiyet verebilir.

Menopozda düzensiz menstrual periyot, sıcak basması ve gece terlemesi, uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı, deride kuruma gibi yaygın fiziksel semptomlar görülebilir.  Ayrıca bu dönemde hormonal değişiklikler sebebiyle vücutta enerji harcaması azalır ve bunun sonucunda kilo artışı meydana gelebilir.

Peki Bu Dönemden Vücut Nasıl Etkilenir?

Toplam vücut yağ yüzdesinde artma, yağsız doku kütlesinde azalma oluşur. Hormonal değişim, vücut yağ dağılımını etkiler. Özellikle karın bölgesinde yağlanma artar ve kilo artışı gelişebilir. Vücut yağ dağılımında değişme özellikle karın bölgesindeki yağlanma kalp-damar hastalıkları, yüksek kolesterol düzeyi ve insülin direnci ile ilişkilidir.

Bu Dönemde Nasıl Beslenmeyim?

Menopozda yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ve fiziksel aktivite; ideal vücut ağırlığının sürdürülmesi, kemik ve kalp sağlığının korunması, diyabet, kanser riskinin azaltılması ve menopozdaki sorunların en aza indirilmesini sağlar.

Besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Kuru baklagillerden özellikle soyada bulunan östrojen benzeri maddelerin (fitoöstrojenler), osteoporoza karşı koruyucu etkisinin olduğu düşünülmektedir. Menopoz döneminde değişen hormonal dengelerde en önemli etki östrojen hormonuna aittir. Fitoöstrojenler menopoza bağlı oluşan sıcak basması, gece terlemesi, uyku düzeninin bozulması, uykusuzluk, baygınlık, depresyon ve sinirlilik gibi durumlarda etkilerin azaldığı bildirilmiştir. İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır. Enerji içeriği düşük, besleyici değeri yüksek besinler tüketilmelidir. Yeterli kalsiyumun ve D vitamininin alınması kemik mineral kaybını azaltır, kemik sağlığının korunmasını sağlar. Menopoz döneminde sağlıklı beslenme ve yaşam şekillerinin benimsenmesi ile kronik hastalıkların oluşumu önlenebilir ve yaşam kalitesi arttırılabilir.

 

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email