Neden Kilo Veremiyorum?

Sürekli tekrar eden başarısız bir diyet döngüsüne girdiyseniz, her şeyi doğru yaptığınıza inanıyor ama bir türlü istediğiniz sonuçlara ulaşamıyorsanız

Aşadaki başlıklara beraber göz atalım 👋🏻

A) Çok düşük kalorili diyetler yapmak

  • Yapılan araştırmalar, kadınların 3’te ikisinin yaşamları boyunca katı bir diyet programı uygulamaya çalıştığını, yarısından fazlasınınsa tıkanırcasına yeme, kendini saatlerce aç bırakma ya da yediklerini kısıtlama gibi yeme bozukluğu davranışları gösterdiğini ortaya koyuyor. Katı diyetler uygulayarak ve yeme davranışları konusunda takıntılı bir tutum benimseyerek kilo vermeye çalışan kadınların %80’inden fazlası verdiği kiloları en fazla 5 yıl içinde tekrar geri alıyor. Diyet yaparken farkında olmadan yetersiz besleniyor oluşunuz bunu tetikleyebilir. Diyet yapmak az yemenin ötesinde yeterli ve dengeli beslenmek anlamına gelir. Bir uzmanla çalışarak beslenmenizi düzenleyebilirsiniz.

B) Kendini başkalarıyla kıyaslamak

  • Hepimiz dönem dönem özellikle yaz öncesi ve sonrası sosyal medyada gördüğümüz ‘mükemmel’ vücutlara kavuşmanın ve zayıflamanın yollarını arayarak geçiriyoruz. Araştırmalar sosyal karşılaştırma ve içselleştirme sonucu insanların kendi görünüşleri hakkında yargılayıcı olduğunu gösteriyor. Yine araştırmalar bu tür görselleri gördükten kısa bir süre sonra bile özellikle kadınların görünüşleriyle alakalı çok kötü hissettiğini söylüyor. Kendimizi başkalarıyla kıyaslamak bize olumsuz ve kötü düşüncelerden başka hiçbir şey sağlamayacaktır. Dünyadaki biricikliğimizle övünüp gurur duyalım. En iyi bedeni değil; kendi en iyi halimizi arayalım.

C) Bilinçsizce diyet yapıp sağlıksız ürünler kullanmak

  • Günümüzde zayıflama amacıyla birden çok etken madde içeren preparatlar tüketicilerin kullanımına sunulmuştur. Ancak bunlar ciddi yan etkilere ve hatta ölüme kadar gidebilen tablolara neden olmaktadırlar. Bu karışımların içindeki maddelerin toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri gerekmektedir. Çok çaresiz hissedip bu ürünlere sarıldığınızı anlıyor ve biliyorum. Fakat sağlık, kilolarımızdan çok daha önemli. Böbreklerimize, karaciğerimize, kalbimize, bağırsak sağlığımıza bu ürünlerle zarar vermeyelim. Ayrıca kısa sürede sağlıksız verilen bu kilolar hem kronik rahatsızlıklara yakalanma riskimizi artırırken kısa sürede daha fazlasını almamıza sebebiyet verecektir.

D) Duygusal yeme

  • İstenmeyen negatif duygularla başa çıkmak için yiyecekleri bir haz aracı olarak kullanarak, fiziksel olarak aç hissetmesek de yemek yediğimiz durumları içerir. Yemek yemek sadece tokluk ile alakalı bir durum olsaydı neredeyse kimsenin kilo problemi olmazdı. Bunun olduğunu fark ederseniz, yapabileceğiniz ilk şey kendinize karşı nazik olmaktır. Duygusal yeme genellikle olumsuz bir durum olarak algılanır, “yanlış” veya “kötü” olarak etiketlenir, ancak aslında zor duygularla başa çıkmada oldukça işe yarayan bir başa çıkma mekanizması olabilir. Duygusal yeme muhtemelen kendinizi kötü hissettiğiniz zor durumlarda size destek olmuştur ve bunu tamamen bırakmak gibi bir isteğiniz ve beklentiniz olmayabilir. Size söylemek istediğim tek şey yemek kısa vadede sizi rahatlatabilir, dikkatinizi dağıtabilir ancak önemli olan, bu tarz bir yeme davranışının uzun vadede problemlerinizi bir çözüme ulaştırmayacağının farkında olmak ve bunu kabul edebilmektir.

 

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email