SPORCU BESLENMESİ

Spor, belirli bir yerde yarışma ve kurallara bağlı yapılan fiziksel aktivitelerdir. Sporda başarının anahtarı yetenek,antrenman ve beslenmeden geçmektedir. Vücudumuz metabolik olayları gerçekleştirmek, vücut fonksiyonlarının devamını sağlamak için belirli bir enerji harcar. Bu enerjiyi ise besinlerden karşılar. Spor yapan bireyler, spor yapmayan bireylere göre daha fazla enerji harcar ve bunun devamında daha fazla besine ihtiyaçları vardır. Spor esnasında kaslar daha güçlü kasılır, kalp atım hızı artar, kalp vücuda kanı daha hızlı pompalar, akciğer hızı artar. İşte spor yapan bireylerin daha fazla enerji harcamalarının sebepleri bunlardır. Spor yapan bireylerin enerji gereksinmeleri yaş, cinsiyet, vücut cüssesi ve bileşimi, egzersiz türü ve şiddeti, egzersiz sıklığı gibi etkilerle değişiklik gösterir. Sporcu bireyin yetersiz enerji alımı sonucunda bireydeki kas dokusu azalmaya başlar ve bunu takiben performansı azalar. Bu durum bireyde ağırlık kaybına sebep olur. İyi beslenen bir sporcunun ise performansı yükselir, yapılan antrenmanın etkinliği maksimum düzeye çıkar, üst düzey konsantrasyon ve dikkate sahiptir, hastalık ve sakatlanma oranı düşüktür, bu durumlarda toparlanma süresi kısadır. Bu yüzden sporcu bireylerin beslenmeleri çok önemlidir.

Sporcular günlük enerjinin %60-70‘ini karbonhidratlardan, %20-30’unu yağlardan, %10-15’ini proteinlerden karşılamaktadır.

  • Sporcu bireyler egzersiz öncesinde ne çok aç ne çok tok olmalıdır.
  • Egzersiz öncesinde yeterli sıvı alımı, düşük yağ ve protein, yüksek karbonhidrat alımı büyük önem taşır.Yani sporcu bireyler egzersiz öncesinde az yağlı beslenmeli, kızartmadan uzak durmalı. Bunun sebebi ise yağlı yiyeceklerin ve proteinlerin midede uzun kalmasıdır. Bu yüzden sporcuda egzersiz sırasında hazımsızlık, bulantı ve kusmaya neden olabilmektedir.
  • Yüksek karbonhidrat alımı ise daha çok kompleks karbonhidratlardan olmalıdır. Sporcu birey egzersiz öncesinde bal, pekmez, reçel, çay şekeri gibi basit şekerler (karbonhidratlar) tükettiği zaman kan şekerlerini hızla yükseltip bir anda düşürerek performans düşüklüğü ve yorgunluğu ile karşılaşabilir.
  • Egzersiz sırasında her on beş dakikada bir sıvı alınması bireyin ter yolu ile kaybettiği sıvının yerine konulmasına yardımcıdır.
  • Egzersiz sonrasında besin alımı çok önemlidir. Vücut belirli bir efor sağlayarak glikojen depolarını boşaltmıştır. Bu depoları en iyi şekilde doldurmak için beslenmeye ihtiyaç vardır. Egzersiz sonrasında protein tüketimi kas dokusu için onarım sağlar.
  • Sporcu bireyler proteinden zengin, kompleks karbonhidrat içeren besinler tüketmelidir.
  • Sporcu bireylere antrenman sonrasında glisemik indeksi yüksek besinler verilmelidir. Bu besinlere patates, muz, portakal suyu örnek verilebilir.
SPORCU BESLENMESİ

Sporcu birey olumsuzluklarla karşılaşmamak, performansını artırmak ve sağlıklı olmak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Böylelikle sağlıklarına sağlık katabilir.