Tatlı krizlerini neden yaşarız?
Şöyle bir çikolata çeşmesi olsa da bardak bardak içsek. Genelde benim tatlı krizlerimdeki beklentim bu şekilde oluyor 😊 Evet, hemen hemen herkesin dönem dönem bu tarz tatlı krizleri oluyor. Peki tatlı bazen aklımızın ucundan bile geçmiyor ama bazen de aklımıza öyle bir geliyor ki bu durum tatlı krizlerine dönüyor. Neden bu krizleri yaşarız?
Mutluluk hormonları dediğimiz seratonin ve endorfini mutlaka duymuşsunuzdur. Bu hormonlar stres, depresyon, ölümler, üzüntü, duygusal ilişki ve yaşamdaki bazı sorunlar nedeniyle yetersiz salgılanır ve kendimizi mutsuz hissederiz. Bu durumda şekerli yiyecekler mutluluk hormonu gibi etki göstererek bizi rahatlatır. Anlık mutlu eden tatlının etkisi maalesef uzun sürmez ve bizi mutsuz eden bu durumlar ortadan kalkana kadar bu kısır döngü devam eder.
Peki tatlı isteğini arttıran durumlar var mıdır?
Psikolojik duygu durumları dışında fizyolojik olarak da bazı durumlarda tatlı isteği artabilir.
Reaktif Hipoglisemi: Özellikle yemekten sonra ani bir acıkma hissi, bir şeyler yeme isteği, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, yemek sonrası uyku hali gibi şikayetleriniz varsa kan şekerinizi kontrol ettirmenizde fayda var. Bu belirtiler reaktif hipoglisemi dediğimiz pankreastan insülinin aşırı ve düzensiz salgılandığı bir sağlık probleminin işaretleri olabilir. Böyle durum yaşıyorsanız bir endokrinoloğa veya dahiliye hekimine başvurmalısınız.
Regl Dönemi: Bu dönemlerde kadınlardaki tatlı isteği hat safhadadır. Bunun nedeni azalan östrojen seviyesidir. Östrojen mutluluk hormonlarının salgılanmasını sağlayarak kadınlarda doğal antidepresan rolü oynamaktadır. Aynı zamanda bu dönemde kadınlarda gerginlik, sinirlilik, duygusal durum değişiklikleri de yine östrojen seviyesinin azalmasından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde sürekli tüketilen tatlılar karın ve basen bölgesinde yağ birikmesine neden olur. Regl öncesi dönemde dengeli beslenmeye dikkat ederek tatlı krizlerinin önüne geçebilirsiniz.